Брадата е символ на мъжественост. В последните години нейното поддържане се

...
Брадата е символ на мъжественост. В последните години нейното поддържане се
Коментари Харесай

Защо някои мъже нямат брада?

Брадата е знак на неустрашимост. В последните години нейното поддържане се трансформира в наклонност и на пазара към този момент се оферират всевъзможни артикули за грижата и стилизиране на окосмяването по лицето.

Но до момента в който едни представители на мощния пол се нуждаят от непрекъснато бръснене и подкъсяване на брадата, други, колкото и да желаят, не могат да се похвалят с особена растителност.

Хормони

Съществува поверие, че равнищата на тестостерона са определящи за окосмяването както по тялото, по този начин и по лицето. Но истината е друга и е обвързвана с хормона андроген, който се синтезира от тестостерона.

Той участва и при двата пола, отделя се от надбъбречната жлеза и подтиква интензивността на половите органи. Отговорен е и за развиването на мъжките полови белези, измежду които е и брадата. Колко дълга и гъста е тя зависи от това по какъв начин организмът реагира на тестостерона.

Повечето мъже имат еднообразно високи равнища на тестостерон, само че тези с дълги бради съумяват да синтезират андрогена по-пълноценно. Затова съществуването или отсъствието на брада е до известна степен генетично заложено.

Има и една друга забавна взаимозависимост. Мъжете, чиито организъм възприема по-добре тестостерона и го трансформира в андроген, са доста по-склонни да оплешивеят, и то в ранна възраст. Колкото повече тестостерон, толкоз повече дихидротестостерон. Затова има доста мъже с дълга брада, само че с гола глава.

Алопеция

Това е автоимунно заболяване, което се показва в загуба на коса и окосмяване по тялото. Характерни за нея са огромни, кръгли сектори, които остават плешиви. Мъжете, които страдат от плешивост, в множеството случаи не могат да имат брада.

Причината е, че имунната им система по простъпка нападна космените фоликули по лицето и ги унищожават, правейки невероятно израстването на брада. За благополучие, това положение е лечимо, в случай че се сложи точната диагноза и се назначи лекуване, написа Bright Side.

Физическа интензивност

Колкото и изненадващо да звучи, застоялият метод на живот също може да окаже въздействие върху окосмяването по лицето на мъжа. Всъщност, връзката е доста елементарна - в случай че липсата на брада е подбудена от ниски равнища на тестостерон, този проблем може да се реши посредством спорт.

Някои занимания са по-ефективни за задачата от други. Упражненията с тежести са най-подходящи. Повишаването на мускулната маса кара тялото да създава повече тестостерон. Колоезденето и дългите часове бягане пък намаляват равнищата на мъжкия хормон.

Желязо

Анемията (дефицит на желязо) е обвързвана с понижено количество здрави червени кръвни тела. Именно те придвижват кислорода до другите елементи на тялото. Затова в случай че мъжът има анемия, космените фоликули не могат да си набират достатъчно кислород и растежът на брадата е доста сложен или даже неосъществим. Същият резултат има и тютюнопушенето.

Полезни ходове

Ако мъжът няма някой от изброените физически спънки да има брада, има няколко потребни съвета, осъществяването на които може да дадат резултат върху окосмяването по лицето.

Ексфолирането на кожата поне един път седмично отстранява мъртвите кафези и по този начин космите могат да израстат по-лесно и по-дебели. 

Маслото от евкалипт също може да повлияе позитивно на растежа на брадата. То би трябвало да се втрива в кожата на лицето един път или два пъти на ден. Маслото от кокос и розмарин също може да се употребяват за тази цел.

В менюто би трябвало да присъстват храни, богати на витамини от групата В. Ако ли не - те да се набират като хранителна добавка, тъй като подтикват растежа на брадата. Пиенето на задоволително количество вода също е значимо. Условно казано - брадата си има потребност от поливане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР